Monday, January 21, 2013

Brokoli Çorbası-unsuz

Sağlıklı beslenirken(diyet demiyoruz:) ) her zaman yaptığım yemekler değişikliğe uğradı ve aslında o şekilde yapıldığında da aynı tadı verdiğini hatta eskisinden daha lezzetli olduğunu gördüm. mesela brokoli çorbası yaparken artık un kullanmıyorum. yağı da ilk başta değil, en son çorba piştikten sonra üstten koyup, şöyle bir karıştırıyorum. değişikliğe uğramış brokoli çorbam şöyle:


malzemeler:
-1 kase brokoli (haşlandıktan sonra doğranmış)
-1 yemek kaşığı kepekli pirinç (haşlanmış)
-1 çay bardağı süt
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-tuz
-karabiber

yapılışı:
-İlk hazırlık olarak brokolileri tuzlu suda haşlayın (yaklaşık 8 dakika).
-ihtiyacınız olan kadarını(yani 1 kase) küçük parçalar haline getirin.
-tencereye doğradığınız brokolileri, kepekli pirinci ve bunların üstünü kapatacak kadar suyu koyup hepsini blenderdan geçirin. tuzu ve karabiberini ekleyin.
-sonra sütü ekleyip ocakta karıştırarak kaynatın. kaynamaya başladıktan sonra altını kısın. 8 dakika sonra çorbanız hazır.(kıvamı koyu olursa su ekleyebilirsiniz)
- ocağın altını kapattıktan sonra zeytinyağını ekleyip karıştırın.
-afiyet olsun:)

deneyimlerim:
kepekli pirinç çorbanın kıvamlı olmasını sağlıyor. un yerine kullanıyoruz yani. ayrıca çorbaya sanki patates koymuşsunuz gibi de bir tat veriyor. kepekli pirinçi migros, carrefour gibi büyük marketlerde bulabilirsiniz. 1 ölçü pirinç 3 ölçü su ile pişiyor. pirinci pişirmeden önce 1-2 sa suda bekletirseniz daha iyi olur. çokça pişirip buzlukta muhafaza edebilirsiniz.

neden kepekli pirinç kullanıyoruz? 
kepekli pirinç tüketildikten sonra kana yavaş yavaş karışıyor. yani daha geç acıkmanızı sağlıyor. bunun yanısıra B1, B2, B6, PP, E ve F vitaminlerinden başka potasyum, fosfor, kalsiyum, flor gibi değerli mineraller ve 12 çeşit aminoasit bulunduruyor içinde. bir tanecik pirinç tanesinde bu kadar faydalı şeyin bulunması inanılır gibi değil. daha fazla bilgi için Taylan Kümeli'nin Tane Tane Şifa makalesini okuyabilirsiniz.
**********************************************
Bu blogda ADSIZ yorumlar yayınlanmaz

2 comments: